Categorías: Projectes europeus

Els espectadors

(Projecte Europeu Grundtvig Barcelona, Marsella, Estocolm i Milà 2009-2013)

 

Projecte basat en la realització de curtmetratges a partir d’imatges d’arxius televisius, en aquest cas de l’Institut National de l’Audiovisuel (INA) de França. La finalitat era impulsar el coneixement i el desenvolupament de la producció amb material d’arxiu, reflexionar i investigar sobre la temàtica de les fronteres i establir un diàleg entre la societat i la presó mitjançant un espai comú de treball i de creació. En el cas de transFORMAS, els protagonistes van ser interns del Centre Penitenciari de Quatre Camins, membres de la cia teatroDENTRO.

A partir de les imatges de l’INA, es volia relacionar l’imaginari col·lectiu i l’imaginari individual, relacionant la història en majúscules amb la historia en particular de cada participant. En aquest sentit, els arxius audiovisuals són part fonamental de la memòria històrica, tant de la memòria col·lectiva com de la individual. Explorar i treballar amb aquestes imatges és, doncs, preguntar-se sobre l’individu i la pròpia societat.

Els curtmetratges d’aquest projecte tenien com a eix comú el concepte de frontera, que com a sistema d’autodefensa o de pertinença, al llarg de la història ha estat fonamental en les relacions humanes. Considerem que en l’actualitat és ineludible reflexionar i explorar les barreres que divideixen als individus, i no només les fronteres estrictament geogràfiques, sinó també les lingüístiques, espirituals, econòmiques, culturals o tecnològiques, i en definitiva totes aquelles fronteres invisibles que interioritzem i desenvolupem en el nostre sistema de relacions humanes.

Aquesta iniciativa es va integrar en un projecte europeu titulat “Fronteres. Dins Fora, un diàleg entre l’art, la presó i la societat”, seleccionat com a part de la programació de Marsella, Capital Europea de la Cultura 2013. D’aquesta manera alguns dels curtmetratges realitzats per presos de Quatre Camins es van visionar a la ciutat francesa en la instal·lació “Images en mémoire, images en miroir”.