transFORMAS inicia un nou projecte europeu d’elaboració de metodologies per al treball artístic a partir d’imatges d’arxiu audiovisuals. Es tracta de “In Living memory”, que compte amb el suport econòmic del programa Erasmus+ de la Unió Europea. L’objectiu és crear un diàleg intercultural a través de les imatges d’arxiu de diferents països, un diàleg basat en la creació artística produïda per diferents persones. Participen en el projecte diferents tipus d’entitats, algunes relacionades amb la producció artística bé des del teatre o bé des del cinema com Lieux Fictifs, a Marsella, i la cooperativa e.s.t.i.a a Milà, altres relacionades amb l’educació com la universitat noruega Westerdals Hoyskole i l’associació fotogràfica eslovaca PhotoART Centrum.
També formen part del partenariado un grup de centres d’arxius audiovisuals: el Institut National de l’Audiovisuel a Marsella, la Fondazione Cineteca Italiana a Milà i el Centre de l’Imatge Mas Iglesias a Reus, sent aquest últim un arxiu d’imatges amateurs.
“In Living Memory” s’inicia durant la tardor de 2014 i acabarà l’estiu de 2016. Durant la primera fase del projecte es duen a terme tallers entre els diferents socis: transFORMAS viatja a principis de 2015 a Milà per oferir una formació sobre creació artística amb arxius des del punt de vista de les arts escèniques. Així mateix, cada país acull tallers i sessions de cocreació. A Catalunya s’acolliran dues visites, de Lieux Fictifs acompanyats del coreògraf francès Thierry Thieaû Niang, a la tardor 2015, i de professors i alumnes de la Westerdals Hoyskole, a l’hivern. Al mateix temps, els artistes, documentalistes i professors de cada país elaboraran eines metodològiques i reflexions teòriques que serviran per crear materials educatius que es difondran mitjançant una publicació.
La realització d’un treball artístic (espectacle, pel·lícula…) implica un procés que acompanya a les persones en situació de desavantatge social en el seu desenvolupament personal per preparar-les per a la seva inserció social i laboral.
Les pràctiques artístiques estimulen a les persones privades de llibertat el procés d’acceptació i responsabilitat en relació als delictes comesos en el passat i promouen processos d’empoderament.
D’altra banda, les representacions teatrals i projectes cinematogràfics duts a terme a la presó permeten satisfer la necessitat d’activitat cultural en pro del coneixement, la difusió i la inclusió, prioritats avui en dia per a qualsevol iniciativa d’aquest tipus. Al mateix temps, el públic de fora està convidat a entrar a la presó (és a dir, un lloc que és símbol d’exclusió social) pel consum d’una producció cultural “nascuda” dins.
Els socis del projecte han investigat la relació entre l’educació no formal i l’aplicació de les millores pràctiques en educació artística. En aquest sentit, la creació d’una obra de teatre i de cine es contempla com un procés que ajuda els interns en la seva preparació per a l’última fase de la seva condemna, la sortida i l’elecció del seu pla d’educació i de capacitació laboral.
La primera etapa de treball amb els socis europeus ha donat com a resultat un model metodològic que ha estat provat i comprovat en diferents contexts econòmics i socioculturals. El desenvolupament d’aquest model ha fet possible la integració dels aspectes més destacats de les diferents pràctiques i ha fet que els socis siguin més conscients del vincle que existeix entre l’educació, la producció artística i la capacitació laboral
Els socis de l’associació d’aprenentatge aufBruch (Alemanya), Lieux Fictifs (França), PREFACE (França) i transFORMAS (Barcelona) comparteixen dues línies de treball en relació a la seva activitat a les presons: tots són centres permanents de producció artística i llocs de formació, orientació i treball.
Es volen establir vincles més estrets entre la creació artística, la formació per a l’ocupació i els actors polítics. En aquest sentit, els moments d’intercanvi amb les altres entitats europees han apuntat a la necessitat de:
El projecte ha posat en marxa una reflexió compartida en un procés dinàmic pluridisciplinar que ha relacionat diferents beneficiaris: operadors culturals, adults en situació de privació de llibertat, organismes de formació i/o universitats, administració penitenciària i departaments regionals de cultura i/o serveis socials.
Els acords específics per aquest projecte s’han elaborat també per part de les organitzacions artístiques que treballen a les presons, les administracions regionals penitenciàries, entitats i institucions per a la preparació i l’accés a l’ocupació i els departaments de cultura i/o serveis socials. Un exemple concret de les possibilitats d’aquesta col·laboració s’ha portat a terme a través de la cooperativa italiana e.s.t.i.a. : 25 interns formats com a tècnics de llum i so han estat contractats per a l’Expo Milán 2015.
A partir de les imatges de l’INA, es volia relacionar l’imaginari col·lectiu i l’imaginari individual, relacionant la història en majúscules amb la historia en particular de cada participant. En aquest sentit, els arxius audiovisuals són part fonamental de la memòria històrica, tant de la memòria col·lectiva com de la individual. Explorar i treballar amb aquestes imatges és, doncs, preguntar-se sobre l’individu i la pròpia societat.
Aquesta iniciativa es va integrar en un projecte europeu titulat “Fronteres. Dins Fora, un diàleg entre l’art, la presó i la societat”, seleccionat com a part de la programació de Marsella, Capital Europea de la Cultura 2013. D’aquesta manera alguns dels curtmetratges realitzats per presos de Quatre Camins es van visionar a la ciutat francesa en la instal·lació “Images en mémoire, images en miroir”.