desPLAÇA'T

Projecte al barri de Navas (districte de Sant Andreu, Barcelona)

 

canon petita 147

Sortida de tots els grups pel barri de Navas de Sant Andreu durant el mes de juliol

Durant el 2015 transFORMAS trasllada el seu projecte principal de formació i creació artística teatral al districte de Sant Andreu de Barcelona. Amb la mateixa metodologia creada durant 10 anys d’iniciatives de teatre per a la transformació social, enguany treballa amb el projecte desPLAÇA’t des del barri de Navas per generar un procés de creació conjunta amb ciutadans i ciutadanes de la capital catalana. La peça teatral final serà una reflexió de les preocupacions i inquietuds de tots els seus participants.

En el marc del seu eix de treball 2014-2016 “el desplaçament”, transFORMAS surt de l’interior de la presó i situa el seu projecte teatral en un districte de Barcelona, mantenint l’aposta de realitzar projectes artístics amb persones diferents i contextos diferents. Com sempre es busca un impacte en la comunitat, i la metodologia es basa en l’escriptura compartida: es creen diferents grups que treballen per separat de la mateixa manera per després reunir-se en la creació de l’obra de teatral.

El projecte es centra al barri de Navas del districte de Sant Andreu, en el marc del seu pla de desenvolupament comunitari, amb l’objectiu de treballar amb els seus ciutadans i també amb les seves entitats, i esta obert també a rebre la participació de persones procedents d’altres barris.

tarja desplacat

Imatge del projecte Desplaça’t

Es crearan diferents grups de treball paral·lels, als que s’ofereix una formació creativa i teatral, i a partir de les idees i conceptes que es tractin en aquestes sessions, es prepara la peça teatral conjunta, basant-se en la metodologia de transFORMAS. La nostra associació treballa des de la tècnica de l’escriptura compartida entre tots els participants, a partir d’improvisacions i ús de diversos dispositius teatrals.

El 2015 transFORMAS trasllada el seu escenari a Sant Andreu, districte on té la seva seu dins de Fabra i Coats, amb un procés creatiu basat en la col·laboració amb institucions, teixit associatiu i la població del barri i més propera.

Parkcelona

Proposta d’oci alternatiu per a joves

 

Projecte d’autorepresentació documental participativa mitjançant eines digitals per a grups de joves que fan part de la seva vida als parcs i espais públics de la capital catalana. Ells mateixos han creat per a la web documentals digitals autorepresentatius (webdocs, blocs o altres formats) posant un èmfasi especial al voltant de dues temàtiques proposades: igualtat de gènere i riscos derivats del consum de drogues. El projecte ha utilitzat el teatre social com a cohesionador i dinamitzador dels grups i de les temàtiques, i hem col·laborat amb experts i/o organitzacions especialitzades en les matèries a través de xerrades informatives. Posteriorment, els i les joves han format comitès de redacció i de creació i disseny de continguts (imatges, so, música, animació, textos, etc), ajudats per professionals de les arts audiovisuals, de les xarxes socials, internet i plataformes web, que han coordinat la creació d’aquests “webdocs” i la seva visibilitat a la xarxa.

Parkcelona ha ofert alternatives creatives i educatives a joves que per diversos motius (econòmics, socials, familiars, educatius, d’origen, etc) no accedeixen als recursos normalitzats i construeixen part de la seva vida i la seva identitat passant moltes hores en parcs i espais públics. Les activitats van començar a dos parcs de Barcelona el mes de juliol de2014 i es van estendre a un tercer durant el mes de setembre.

El coordinador del projecte ha és el director de cine documental José González Morandi, que va començar en el vídeo social i participatiu col·laborant tres anys amb teatroDENTRO. La responsable de teatre és Carolina Torres Topaga, Andreu Meixide s’encarrega de la part digital i Xavi Piera lidera els aspectes relacionats amb imatge. El proyecto ha rebut una subvenció del Departament d’Adolescència i Joventut de l’Ajuntament de Barcelona.

L’objectiu és fomentar una integració social efectiva dels i les joves participants mitjançant la creació, la interpretació teatral i el pensament, i a la vegada es vol possibilitar una ocupació positiva del temps d’oci. Parkcelona també ha promogut valors com la tolerància, la solidaritat, el respecte per la diversitat, la igualtat en les relacions de gènere, el rebuig a la discriminació, la conscienciació de la problemàtica del consum de drogues, etc.

PARKCELONA
18072014-_DSF0637 copia
18072014-_DSF0718 copia

FORA'm

Grup teatral en residència a Fabra i Coats, Barcelona